Min resa till ett bättre mående...

Min resa till ett bättre mående

När livet helt plötsligt stannade upp. Jag tackar än idag för att min kropp sa stopp. Kroppen hade signalerat länge med olika muskulära åkommor som tex ryggskott, nackspärr, huvudvärk, värk på olika ställen.  Hjärnan gjorde sig påmind också  genom att minnet blev sämre, svårigheter att koncentrera mig, hjärndimma, trötthet, huvudvärk, sömnsvårigheter mm. Trots att signalerna fanns fortsatte jag framåt, till och med i ett ökat tempo. Jag gasade för att orka hinna med allt. Jag multitaskade för att hinna med allt innan orken tröt. Jag vet inte hur många år jag ignorerade signalerna men det var många år! Jag kommer ihåg innan jag "kraschade" att jag sov otroligt dåligt. Hela kroppen pirrade, jag kunde bli varm för att sedan börja frysa, jag satte i halsen ofta och jag kände mig sjuk. Efter några dagar julledigt var det dags att börja jobba igen och jag vet att jag satt på jobbet och upplevde en overklighetskänsla och jag frös och blev varm om vartannat. När det sedan blev lunchdags började jag att äta maten och då kom en stark känsla över mig som att jag nästan skulle svimma. Det kändes som jag svävade utanför min kropp och jag vet att jag tänkte: Nu dör jag!  Jag började skaka och fick ont i bröstet och blev såklart rädd. Efter allt lugnat sig kontaktade jag sjukvården och fick komma dit för att göra några tester. Testerna visade ingen fel på mig utan läkaren konstaterade att jag drabbats av panikattack. 
Där förstod jag kanske inte riktigt att jag var i en utmattning, alltså att jag gått in i den berömda väggen. Tiden efter tog jag hjälp av både läkare och KBT terapeut.  Med hjälp av KBT kunde jag få hjälp att se vad som orsakat den höga stressen jag varit i under en längre tid. Mycket av det jag hade gjort var att multitaska och hinna med en massa saker för att jag trodde det var bra. Jag var även en duktig flicka som presterade på topp för att duga och bli sedd. Jag var inte heller i närvaro i det jag gjorde. Allt rullade på utan tid till återhämtning och medvetenhet. Jag körde på autopilot och framförallt jag lyssnade inte min kropp. 
När jag kom till insikt att jag hamnat i en utmattning bestämde jag mig för att inte gå tillbaka till den jag var innan. Jag ville ju inte hamna där igen!
Nu började återhämtningen genom att jag blev intresserad av mindfulness-medveten närvaro och yoga, meditation. Det gjorde att jag kunde sakta ner farten i det jag gjorde och se att livet innehöll mer än att bara gasa på. Jag kunde äntligen andas både mentalt och kroppsligt. 
Åren efter min utmattning har kantats av både positiva händelser och mindre positiva. Det som varit det mest positiva efter min utmattning har varit ett steg i en annan riktning, jag lär känna mig själv. Riktningen är att inte gå tillbaka till att bli mitt "gamla" jag, den som drev mig till hög stress och till slut utmattning. Efter upptäckten av att jag var utmattad kom även ett känsla av att vilja hjälpa andra som är utmattade, men även ge kunskap till andra om varför vi blir utmattade. Jag hade själv ingen kunskap om hur det kunde gå så här och varför det hände. Därför hoppade jag på en utbildning 2017 till avspännings och stresspedagog i Stockholm för min tanke var att kunna hjälpa andra i samma situation och även mig själv. Med hjälp av utbildningen fick jag ny kunskap om stress och dess orsak och verkan. Jag fick även verktygen att hitta återhämtning genom avslappning och olika meditationer. 
Det här tror jag kom att hjälpa mig när jag i januari 2018 fick en stroke. Stroken berodde inte på stress utan av andra mer genetiska orsakerOm det är tur eller vad det nu är så återhämtade jag mig snabbt och var tillbaka i skolbänken för att fortsätta utbilda mig till stresspedagog i februari 2018. 
Resan slutar inte här såklart, det är bara början. Början till att hjälpa andra, starta eget företag, skaffa mer kunskap om stress mm. Dock fick det vänta just då men drömmen finns kvar!
2019 började ännu en utbildning och denna gång till återhämtningsterapeut. Då visste jag inte vad jag egentligen skulle lära om mig själv, både på ett personligt och andligt plan. Nu fick jag kunskap om den verkliga orsaken bakom orsaken till min utmattning. Orsaken var inte längre arbetet som jag länge trott. Såklart en bidragande orsak pga hög arbetsbelastning med lite tid till återhämtning, men den riktiga orsaken är ett medberoende med anpassning. Jag har hela mitt liv checkat av min omgivning för att passa in och inte göra fel, jag har presterat för att duga och framförallt har rädslan och oro tagit stor plats i livet. 
Idag försöker jag se mina mönster och beteenden och framförallt leva mer i nuet, i medveten närvaro för att på så vis kunna lyssna inåt både på min kropps signaler, men framförallt på vad mitt hjärta säger till mig! 
JAG BLOMMAR UT, JAG VÅGAR, JAG SER MIG SJÄLV, JAG FÖRSÖKER LYSSNA, JAG HAR TILLIT

I am alive!